GASTROLAB: Kysymyksiä ja Vastauksia

GASTROLAB: Kysymyksiä ja Vastauksia

Vaasan vesitorni juuri nyt
Takaisin pääsivulle

Osteoporoosi eli luukato - uusi kansantauti

Yleistä

Osteoporoosi on varmaan vanha tauti?

Osteoporoosia eli luukatoa pidettiin vielä muutama vuosikymmenen sitten ihan luonnollisena asiana. Se että iäkkään ihmisen selkä taittui oli tavallista eikä sille ollut mitään tehtävissä. Vielä nytkään tästä tärkeästä taudista ei puhuta riittävän paljon. Osteoporoosi vaikuttaa pahasti elämän laatuun elämänvaiheessa joka voisi olla elämän paras. Nykyään osteoporoosia voidaan ennaltaehkäistä, diagnostisoida ja hoitaa tehokkaasti.

Kuinka tavalliset tämä tauti - ja sen seuraukset - ovat?

Suomessa tapahtuu noin 7000 lonkkamurtumaa vuodessa ja ylivoimaisesti suurin osa on osteoporoosin aiheuttamia. 40% naisista joutuu kokemaan luunmurtuman elämänsä aikana. Noin 400.000 ihmistä sairastaa osteoporoosia maassamme - ja määrä on nousussa koska suuret ikäluokat ovat tulossa "osteoporoosi-ikään". Luukato on tärkeä ja vakava kansantauti, jonka merkitystä on viime vuosikymmeninä aiheetta vähätelty.

Luuston normaali kehitys

Minkänlainen on luuston normaali kehitys iän mukana?

Luustomme kehittyy ja vahvistuu elämämme ensimmäisten parin vuosikymmenen ajan. Varsinkin teini-iässä aktiivinen liikkuminen on hyvin tärkeä jotta luusto saavuttaisi riittävän kestävyyden. Tietokoneen ja television ääressä istuminen ei vahvista luustoa! Noin 40-vuotiaaksi luusto pysyy melko muuttumattomana, mutta sen jälkeen luuston kalkkipitoisuus vähenee. Luun haurastuminen nopeutuu naisilla menopaussin jälkeen.

Luu haurastuu ja murtuu

Mitä osteoporoosi oikeastaan on? Ja mitä ovat tavalliset seuraukset?

Luukato on tauti, missä alentunut luun lujuus altistaa luunmurtumalle. Luukato on pitkään oireeton. Ensimmäinen oire saattaa hyvinkin olla että luu murtuu hyvin mitättömässä tapaturmassa tai aivan itsestään.

Jos ranne murtuu jäisellä jalkakäytävällä niin se voidaan yleensä helposti hoitaa kuntoon. Lonkkamurtuma on jo vakavampi asia. Meillä on varmaan jokaisella tuttavapiirissä henkilöitä, joiden aktiivinen elämänkaari on katkennut lonkkamurtumaan - hoidosta huolimatta ihminen on murtuman seurauksena invalidisoitunut ja ehkä jäänyt sänkypotilaaksi. Lonkkamurtuma vaikuttaa useimmille haitallisesti elämän laatuun, ja aiheuttaa myös varsin suuria sairaanhoidollisia kustannuksia. Se että selkäranka murtuu on niinikään vakava asia. Siitä seuraa monasti huomattavia kipuja, ihminen lyhenee ja selkä kumartuu. Tärkeille sisäelimille kuten keuhkoille, sydämelle ja ruoansulatuskanavalle jää kumartumisen seurauksena vähemmän tilaa ja niiden toiminta huononee.

Voiko luukato olla jonkun toisen taudin seuraus?

Voi - ja jos osteoporoosi alkaa tavallista nuoremmassa iässä on tärkeä poissulkea ne taudit jotka voivat aiheuttaa osteoporoosia. Keliakia on näistä tavallisin. Keliakiahan on tauti, jossa gluteeni (rukiin, ohran ja vehnän valkuaisaine) vauroittaa ohutsuolen limakalvoa, jonka seurauksena mm kalkin imeytymiinen huononee. Ne taudit, jota vaativat pitkäaikaista kortisonihoitoa, voivat aiheuttaa luukatoa, esim astma ja nivelreuma. Tähän ryhmään kuuluvat myös krooniset tulehdukselliset suolistotaudit, niiden hoitoon käytetään usein kortisonia ja suolen tulehdus saattaa huonontaa kalkin ja D-vitamiinin imeytymistä.

Syömishäiriöt - esim. anoreksia nervosa - esiintyvät useimmiten nuorilla vielä kasvuiässä olevilla naisilla, ja saattavat pahastikin altistaa nuoressa iässä alkavaan luukatoon.

Ennaltaehkäisy

Luukatoa varmaan kannattaa ennaltaehkäistä?

Luukato on siis vaikea sairaus, jota on syytä sekä ennaltaehkäistä että aktiivisesti hoitaa. Ennaltaehkäisyssä tärkeimmät tekijät ovat riittävä kalsiumin ja D-vitamiinin saantia. Kalsiumin tarve on vähintään 1000 mg vuorokaudessa - ja sen saa parista lasillisesta maitoa ja muutamasta juustoviipaleesta.

Viime keväästä lähtien maitoon on lisätty D-vitamiinia, joten maidon käyttö on kaikin puolin suositeltava luukadon ehkäisyssä. D-vitamiinia on paljon mm kaloissa. Kalaruoka pari kertaa viikossa on suositeltava. Meillä suomalaisilla on melkein kaikilla D-vitamiin puutosta talvisin kun aurinkoa ei tässä pohjoisessa maassa ole. Keski-iän ylittäneiden olisi hyvä harkita kalkki- ja D-vitamiini-lääkitystä jos vähänkin epäilee ettei ravinnosta saa näitä tärkeitä aineita riittävästi.

Tupakoimattomuuden merkitystä luukadon ehkäisyssä ei voi aliarvioida. Varhain aloitettu tupakointi on suorastaan tuhoisa luustolle.

Nuoruudessa pitää liikkua hyvin aktiivisesti, eikä vanhanakaan saa jäädä lepäämään! 30 minuutin reipas kävely 5 kertaa viikossa on vähimmäismäärä.

Monen taudin kohdalla ennaltaehkäisy on halpa ja hoito on kallis. Näin on myös luukadon suhteen. Tupakoimattomuus suorastaan säästää rahaa. Viisi puolen tunnin kävelyä viikossa ei maksa mitään. Yhden talven kalsium ja D-vitamiinilääkitys maksaa halvimmillaan parikymmentä Euroa. Lonkkamurtuman hoitoon jälkihoitoineen kuluu herkästi toistakymmentä tuhatta Euroa.

Osteoporoosin hoito

Miten tätä tautia hoidetaan?

Ennaltaehkäisystä huolimatta osalle meistä tulee luukatoa. Kun ensimmäinen murtuma on tullut tulee väistämättä toinenkin jos ei tätä tautia hoideta. Kun selkä on alkanut kumartua, pitää tehtä jotakin ettei kumarru lisää.

Luukatoon käytettiin aikaisemmin kalsiumin ja D-vitamiinin lisäksi etupäässä estrogeeni-hormooni. Sitä toki käytetään edelleenkin, mutta tiedot mahdollisista haittavaikutuksista ovat vähentäneet estrogeenin käyttöä.

Viime vuosina on käyttöömme tullut useita tehokkaita lääkkeitä, joilla voidaan estää luukadon etenemistä. Tärkeimmät ovat niin sanotut bifosfonaatit (mm alendronaatti) ja kalsitoniini (joka auttaa hyvin luukadon aiheuttamaan selkäsärkyyn).

Onko viime aikoina tullut mitään uusia lääkehoitoja?

Vuonna 2003 otettiin Suomessa käyttöön aivan uudentyyppinen lääke, lisäkilpirauhashormooni nimeltään teriparatidi, jolla voidaan lisätä luumassaa varsin merkittävästi. Tämän uuden tehokkaan lääkkeen haittapuolena on se, että sitä pitää antaa päivittäisenä injektiona. Hoito kestää noin puolitoista vuotta. Tämä uusi lääke myydään nimellä Forsteo.

Korvaako sairasvakuutus Forsteon käyttöä?

Korvaa, tosin tietyin ehdoin. Joulukuusta 2004 lähtien tätä lääkettä korvataan eli maksetaan normaali peruskorvaus. Koska kyseessä on varsin kallis lääke, niin menot vuodessa ylittävät sen rajan, jonka yli menevä osa korvataan kokonaan, käytännössä sairasvakuutuksen korvaus on näin ollen merkittävä.

Lääkettä korvataan vain naispuolisille potilalaille, joilla on menopaussin jälkeinen vaikea luukato, johon liittyy luunmurtumia, ja korvaus maksetaan vain silloin kun tavanomaiset osteoporoosilääkkeet eivät ole sopineet.

Murtumahoitaja ja DEXA-laite

Voidaanko tämän taudin diagnostiikka ja hoitoa vielä tehostaa?

Tehokkaan hoidon läpiviemiseksi jokaiseen keskussairaalalaan olisi saatava DEXA-laite (Dual Energy X-ray Absorptiometry). DEXA-laitteella voidaan määrittää luuston tilaa varsin tarkkaan ja arvoida mahdollisen luunmurtuman riskiä. Tällä laitteella tehdyn luuntiheysmittauksella perusteella on helppo arvoida tarvitaanko luukatoon lääkitystä.


DEXA-laitteisto luuntiheyden määritystä varten

Moneen keskussairaalaan on jo perustettu murtumahoitajan virkaa. Murtumahoitajan eli osteoporoosihoitajan tehtävä on mm käydä tapaamassa kaikkia murtumapotilaita, ja ohjata potilaat jatkotutkimuksiin jos luukato tuntuu olevan murtuman syynä. Kun jokaisessa Suomen keskussairaassa on murtumahoitaja jolla on DEXA-laite tukenaan niin tilanne tämän kansantaudin suhteen on paremmin hallinnassa kuin tällä hetkellä!


DEXA-laitteiston tuottamia luustokuvia


Gastrolab Slide-Shows


Kaikkien tärkeiden konferenssikaupunkien kartat ja satelliittikuvat


Suomalaisia kirkkoja


May 8, 2007